قهوه ترک، یکی از محبوبترین نوشیدنیهای دنیای قهوه است که تاریخچهای بسیار قدیمی دارد. اصولاً، قهوه ترک یا قهوه ترکیهای نوعی قهوه است که به شیوهی خاصی با انوع روش تهیه میشود. اما تاریخچهی قهوه ترکیهای به تنهایی از جمله مواردی است که به اهمیت بالایی دارد. نخستین موردی که باید به آن اشاره کرد، انتقال قهوه به اروپا از طریق مسلمانان عربی است. از قرن ۱۵ میلادی به بعد، قهوه به عنوان یک نوشیدنی محبوب در منطقهٔ عربیه و شبهقاره هند شناخته شد.
ترکیه از جمله اولین کشورهایی بود که به کارگیری قهوه را به عنوان یک نوشیدنی معمولی ادعا کرد. این به طور خاص در دورهٔ امپراتوری عثمانی بود که قهوه در ترکیه وارد دورهای جدید شد. روش تهیه این نوع قهوه از قرن ۱۷ میلادی ظاهر شد. این روش ابتدا در محلههای شهر استانبول و سپس در سراسر امپراتوری عثمانی پراکنده شد. روش تهیه قهوه ترک، از جمله ویژگیهای مهم آن، مخلوط قهوه و آب را در یک کتل کوچک و تنگ به زیر آتش قرار داده و به جوش آمده تا مخلوط برجسته شود و بر روی آن کف کند. در ادامه با انواع روش دم آوری قهوه ترک و اصولی ترین روش آن آشنا می شویم. با ویدیو آموزش قهوه ترک همراه آکادمی کافی پارس باشید.
طرز تهیه قهوه اصولی با جزوه
برای تهیه قهوه ترک با استفاده از جذوه، مراحل زیر را دنبال کنید:
۱. قهوهی خود را آماده کنید: برای تهیه قهوه ترک، قهوهی خود را به نسبت مناسبی آسیاب کنید. قهوهی آسیاب شده باید به اندازهی یک قاشق غذاخوری برای هر فنجان قهوه و یا هر نفر باشد.
۲. آب تصفیه سرد: آب سرد تصفیه شده را در جزوه بریزید.
۳. جذوه را آماده کنید: جذوه را بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود.
۴. قهوه را اضافه کنید: قهوه ترک خرد شده را به جذوه اضافه کنید.
۵. قهوه را دم کنید: با استفاده از حرارت ملایم، قهوه را به مدت حدود 2-4 دقیقه دم کنید. حرارت را تا حدی کم کنید که قهوه به آرامی داغ شود.
۶. قهوه را بنوشید: بعد از اینکه قهوه دم شد، آن را در فنجانهای خود بریزید و از آن لذت ببرید.
۷. پذیرایی کنید: قهوه ترک را به همراه شکر یا بدون شکر، همراه با شیرینی یا خودرویان، به دوستان خود پذیرایی کنید و لحظاتی لذتبخش را با هم سپری کنید.
با این مراحل ساده، میتوانید قهوه ترک با کیفیتی را در خانه خود تهیه کنید و لذت ببرید.
طرز تهیه قهوه ترک روی شن
یکی از روشهای جذاب دیگر برای تهیه قهوه ترک، استفاده از شن داغ برای دمکردن قهوه است. این روش معمولاً در کشورهای عرب و ترکزبان، به خصوص در کشورهای حاشیه دریای سیاه، مورد استفاده قرار میگیرد. علت این انتخاب به در دسترس بودن شن با کیفیت مناسب در این مناطق برمیگردد. قهوه دمشده روی شن نسبت به قهوه ترک معمولی که روی گاز تهیه میشود، کیفیت بهتری دارد.
علت کیفیت بهتر قهوه ترک روی شن
در روش تهیه قهوه ترک روی شن، حرارت به طور کاملا یکنواخت به قهوه وارد میشود که باعث میشود فرآیند دمکردن قهوه بهتر انجام شود و کیفیت نوشیدنی حاصل افزایش یابد. برای شیرین کردن قهوه ترک، در صورت تمایل بهتر است از قند به جای شکر استفاده کنید؛ زیرا طعم آن در قهوه بهتر حس خواهد شد. بهترین زمان برای اضافه کردن قند، در هنگام ترکیب آب سرد و پودر قهوه است.
دلیل استفاده آب سرد در دم کردن قهوه
به نظر میرسد هرچه مدت زمان دمکشیدن قهوه طولانیتر باشد، غلظت قهوه ترک بیشتر و کیفیت آن بهتر خواهد بود. بنابراین، بهتر است از آب سرد یا حتی یک تکه کوچک یخ استفاده کنیم تا فرآیند گرمشدن آب، باعث بهبود کیفیت قهوه شود. البته، این زمان باید به دقت و با حسابشده باشد و نباید از حد معقولی بیشتر شود؛ زیرا پس از آن کیفیت قهوه کاهش مییابد. این یک حقیقت علمی و ثابت شده است و برای داشتن یک فنجان قهوه ترک اصیل، لازم است که این نکته را رعایت کنیم.
نکات مهم در تهیه قهوه ترک
اکنون که با روشهای تهیه قهوه ترک با استفاده از قهوهجوش سنتی یا جذوه و شیرجوش آشنا شدید، مناسب است که به بررسی نکات مهم که باریستا ها با آموزش باریستایی آن را در تهیه این نوشیدنی محبوب رعایت می کنند بپردازیم:
- هنگام گرم کردن روی حرارت، بهتر است آن را هم نزنید. همزدن ترکیب مانع از کف کردن آن میشود.
- حرارت زیر ظرف باید کم باشد تا قهوه به جوش نیاید. جوشیدن باعث میشود قهوهای با بوی سوختگی و طعم ناخوشایند تولید شود.
- قاشق چوبی مناسبترین وسیله برای همزدن است.
- برای افزایش طعم، میتوانید کمی هل سبز به قهوه ترک اضافه کنید.
- فنجانهای با حجم ۸۰ تا ۱۰۰ سیسی مناسبترین ظرف برای سرو قهوه ترک هستند.
- به جای آب سرد، میتوانید از شیر سرد برای تهیه قهوه ترک استفاده کنید، که با نام قهوه یونانی نیز شناخته میشود.
- همچنین معمولاً هنگام سرو قهوه ترک، یک لیوان آب هم کنار آن قرار میگیرد. نوشیدن کمی آب قبل از قهوه، مزه دهان را از بین میبرد و باعث میشود طعم واقعی قهوه بهتر حس شود.
طعم قهوه ترک چگونه است؟
طعم قهوه ترک به شیوهای خاص و متمایز از سایر انواع قهوهها است. این طعم به ویژگیهای مختلفی مربوط است که از جمله آنها میتوان به روش تهیه، نوع قهوه، و ترکیبات مورد استفاده اشاره کرد. در زیر، به برخی از ویژگیهای طعم این نوع نوشیدنی قهوه اشاره میشود:
۱. قوام و غلیظی: معمولاً دارای یک قوام غلیظ و بسیار مرکب است که به آن یک لایه کرم بر روی قهوه میدهد.
۲. شیرینی: معمولاً دارای یک شیرینی ملایم است که اغلب بدون افزودن قند یا شکر به دلخواه مصرف میشود.
۳. ترشی ملایم: معمولاً دارای یک ترشی ملایم است که از طریق روش تهیه قهوه و زمان مناسب جوشاندن قهوه بهدست میآید.
۴. رایحه: معمولاً دارای یک رایحه مطلوب و خوشبو است که به عنوان یکی از ویژگیهای برجسته آن شناخته میشود.
به طور کلی، طعم قهوه ترکیهای به عنوان یکی از مهمترین ویژگیهای آن، با ترکیبی از قوام، شیرینی، ترشی ملایم و رایحه دلپذیر معروف است. این طعم منحصربهفرد آن باعث شده تا قهوه ترکیهای جزو محبوبترین نوشیدنیها در سراسر جهان باشد.