شما هم در طول روز ممکن است حین پیاده روی، بارها بوی خوش قهوه به مشامتان بخورد و با چند قدم دیگر یک کافی شاپ با فضایی کوچک یا بزرگ را ببینید که مردم در آن در نشسته اند و در حال نوشیدن اسپرسو، لاته، گلاسه و … می باشند، شاید هم به این فکر کنید که چقدر دوست دارید یک کافه یا کافی شاپ کوچک برای خودتان داشته باشید؛ بد هم نیست! خوب اگر سرمایه اش را داشته باشید، کافیست یک مغازه بر خیابان اجاره کنید، یک سری تجهیزات مثل دستگاه اسپرسوساز صنعتی، بلندر، میز و صندلی و … بخرید، دوره باریستایی و آشنایی با قهوه ببینید، چند نفر را استخدام کنید و حتی شده با نام خودتان کافه تان را راه بیاندازید.
آیا ایده راه اندازی کافی شاپ با روحیاتتان سازگار است؟
داشتن یک کافی شاپ! البته که فکر وسوسه انگیزی است، خیالش را بکنید، یک مکان کوچک یا بزرگ، پر از بوی مست کننده قهوه، زنگ صدای برخورد فنجان ها و لیوان ها، بوی خوش عطر مشتری ها، صدای موزیک ملایم، گفتگو و خنده دخترها و پسرها، آدم های مختلف و رنگ به رنگ، جفتی، گروهی و یا تنها … و شما صاحب این فضای خارق العاده باشید. اما باید قبل از شروع به راه اندازی کافی شاپ پلان اولیه آن را در ذهنتان و سپس روی کاغذ پیاده کنید (بیزینس پلان)، باید بدانید هدفتان از راه اندازی کافی شاپ چیست؟ به دنبال کسب درامد هستید یا فقط ازین کار لذت می برید و نیازهای روحی تان ارضاء می شود، بعد ببینید با این همه کاری که هست ولی به ظاهر ناچیز می آید ارزش دارد یک کافه باز کنید و تحمل تمام دردسرهای شیرینش را دارید یا قرار است سر یک ماه نشده جا بزنید؟
باید به این بیاندیشید اصلا کافه داری را دوست دارید؟ چون در هر حال یک بیزینس خدماتی می باشد و در آن تعامل با مشتری بسیار زیاد است و به مشتری باید به چشم یک ارباب رجوع در نهایت احترام نگاه کرد، پس اگر تحمل رفتار تند از یک مشتری بی اعصاب را ندارید و با او به بحث خواهید پرداخت کلا بی خیالش شوید بهتر است! چرا؟ چون همیشه حق با مشتری است.
اگر باریستا یا کافی من کارش را جدی نگیرد یا مدام خطا کند، حسابدار اشتباه داشته باشد و دخل و خرج کافه با هم نخواند، تجهیزات آسیب دیده باشند اما کسی به فکر نباشد، کارمندان کار خودشان را درست انجام ندهند، مشتری سخت گیر و بد قلق و بدرفتار باشد، موزیکی که انتخاب می کنید برای آن فضا مناسب هست یا نه؟ آیا میز و صندلی ها آنقدر راحت هستند که یک مشتری را چند ساعت برای چند سفارش نگه دارد؟ کیفیت منو آنقدر عالی هست که مشتری بار دیگر مراجعه نماید؟ آیا تمامی قوانین را رعایت کرده اید که یک روز با یک شکایت درب کافی شاپ را پلمپ نکنند و …
تمام مواردی که گفته شد در یک ایده اولیه باید به آن فکر شود حتی اگر بد باشد چون شما قرار است یک کافه داشته باشید که از هر قشر و طبقه ای در آن رفت و آمد می شود و هر اتفاقی ممکن است بیفتد؛ خوب این نیمه تاریک طرح ذهنی شماست و می تواند هیچ کدام این ها پیش نیاید، باریستا و کافی من و حسابدار کارش را به نحو احسنت انجام دهد، هیچ مشتری بدرفتاری نداشته باشید، میز و صندلی ها راحت راحت هستند، کیفیت نوشیدنی ها عالیست و تمام اصول و قوانین رعایت می شود، بنابر این اگر عاشق قهوه اید و به دنبال یک فرصت تجاری هستید، این مقاله می تواند راهنمای خوبی برای شما و راه اندازی کافی شاپ و موفقیت در آن باشد.
تفاوت کافه با کافی شاپ چیست؟
کافیشاپ مکانی است بین کافه و رستوران که در آن انواع نوشیدنیها و غذاهای سرد و گرم سرو میگردد؛ در دهه اخیر با تغییر سبک زندگی و روابط، کافیشاپها رونق چشمگیری پیدا کرده اند طوری که این روزها می بینیم که افراد مختلف به دلایل زیادی مثل بستن قراردادهای کاری، دورهمی های دوستانه، قرارهای عاشقانه، کمبود وقت، دم دست بودن کافه به هنگام گرسنگی، گذراندن وقت، برگزاری مراسم کوچک مثل جشن تولد دوستانه و … از این فضاهای فوق العاده استفاده میکنند و زمان اوج راه اندازی کافی شاپ ها در ایران دکوری مشترک تقریبا بین همه شان دیده م یوشد که حالت گفتگو محور و دورهمی گونه دارد؛ کافه هم از نامش پیداست که درآن انواع نوشیدنی هایی مانند قهوه و چای و دمنوش سرو می شود و تمام کاربری های کافی شاپ را دارد.
کافه و کافی شاپ در معنی کلمه کاملا شبیه بهم هستند و شاید فکر کنید که این صرفا خلاقیت در واژه پردازی است اما واقعیت این است که این دو تفاوت بسیاری از لحاظ مواد غذایی سرو شده و منو، دکور و … دارند ولی هر دو جایی هستند برای دور هم جمع شدن دو یا چند فرد و لذت بردن از خوراکی های مختلف، موسیقی ملایم و ساخت و ثبت یک خاطره بدست آورده اند.
انواع کافی شاپ ها:
در این قسمت مقاله راه اندازی کافی شاپ، از انواع کافی شاپ ها بطور مختصر برایتان می گوییم:
1-کافی شاپ لوکس یا لاکچری: این نوع از کافی شاپ ها فضاهای جدیدی هستند که معمولا در خیابان های بالای شهر یا داخل پاساژهای لوکس و گران قرار دارند و محل حضور افراد مشهور در زمینه هنر، سینما، ورزش و … می باشد و باقی افرادی هم که به آنجا می روند از قشر مرفه جامعه می باشند؛ نحوه چیدمان و سرویس دهی نیز بسیار متفاوت و شیک می باشد و تفاوت های چشمگیری از نظر نوع سفارش گرفتن، سرویس دادن و حتی پرداخت صورتحساب با باقی کافه ها دارند، به هین دلیل منوی آنها نیز قیمت خیلی بالاتری دارد.
2-کافی شاپ های دانشجویی: این کافی شاپ ها معمولا در خیابان هایی قرار دارند که دانشگاه ها و مراکز فرهنگی هنری به آن نزدیکند و محل حضور دانشجویان و قشر جوان می باشد، در دکور آن از عکس نویسندگان و بازیگران و هنرمندان مشهور استفاده می شود و قیمت منوی آن نیز ارزان تر و اکونومی می باشد.
3-کافی شاپ های خاص! از اسمش پیداست که در دکور، چیدمان، نوع سرویس دادن، نوع نور و میز و صندلی ها و چیدمان تفاوت های زیادی با دیگر کافه ها دارد و مخصوص به فکر و ایده صاحب کافه است و شاید کمی از استانداردهای یک کافه معمولی هم فاصله بگیرد، افراد خاصی به آنجا می روند و منوی آن نیز خاص با اسامی عجیب و غریب می باشد و قیمت متوسط رو به بالا دارد.
4-کافی شاپ های سیار: یکی از خلاقانه ترین و کم هزینه ترین ایده ها برای داشتن یک کافه جمع و جور و کوچک است که معمولا یک فلوکس ون می باشد که بیرون آن طراحی و نقش منحصر بفردی دارد، قیمت های ارزان و مشتری هایی از قشرهای متفاوت دارد و همه جا می تواند باشد، در هر خیابانی چه بالا چه پایین شهر.
5-کافی شاپ های بیرون بر (TAKE AWAY) : این روزها این نوع کافی شاپ ها بسیار باب شده اند و می توانند فقط بیرون بر باشند و یا کافه ای باشند که سرویس بیرون بر نیز دارند و مخصوص کسانی است که وقت زیادی ندارند و می خواهند نوشیدنی خود را در راه میل کنند، در لیئان های کاغذی و در دار سرو می شوند و قیمت های ارزانی دارند و مشتری های آن اکثرا ثابت می باشند.
در انتهای این تیتر باید بگوییم که کافه ها را اینروزها در همه جا می توانید ببینید، در مراکز هنری و سینماها، گالری ها، پاساژها، مراکز خرید، استخرها، اماکن ورزشی، بر خیابان های اصلی و فرعی و حتی کوچه های دنج و خلوت، جالب است بدانید هر کافه ای در هر جایی قرار گرفته باشد مشتری خودش را پیدا می کند و معمولا به آن وفادارند.
چه مکانی را برای راه اندازی کافی شاپ انتخاب کنیم؟
از مسائل مهم در راه اندازی کافی شاپ موقعیت مکانی آن است و محل کافه از مواردیست که روی سوددهی تاثیر مستقیم دارد، عواملی چون طرح و دکور کافه و متراژ کافه در انتخاب مکان، نقش مهمی دارند. شما باید به محوطه و محله ی اطراف آن دقت کنید و باید بدانید آن مکان برای انتظارات شما از کافی شاپ مورد نظرتان مناسب هست یا نه؛ حتما قبل از انتخاب، برآورد هزینه کنید که آیا سرمایه لازم برای خرید یا اجاره مکان مورد نظر را داشته باشید.
مشتریان خود را مشخص کنید، چون تمام کسانی که در کافه شما قهوه می نوشند نمی توانند مشتری شما باشند و بمانند؛ بعد دقت کنید که مشتریانتان در کجاها رفت و آمد میکنند، باید جایی را انتخاب کنید که در معرض دید باشید، برای انتخاب محل کافه حتما ورود و خروج آسان و در معرض عابران پیاده بودن را در نظر بگیرید، میزان ترافیک، در طرح ترافیک بودن یا نبودن و … همه مهم هستند. به طور کلی مناطقی که نزدیک به دانشگاه ها، گالری ها، محیط های فرهنگی و هنری، مراکز خرید، اماکن ورزشی و … می باشند همیشه گزینه خوبی برای انتخاب و راه اندازی کافی شاپ هستند.
در راه اندازی کافی شاپ چه دکوری را انتخاب می کنید؟
انتخاب نوع دکوراسیون ارتباط زیادی به متراژ و سرمایه شما دارد، مسلما بعد از مشخص شدن محل کافه، نقشه و متراژ آن برای طراحی توسط متخصصین بررسی خواهد شد تا با توجه به بودجه شما متریال های لازم تهیه شود؛ از موارد مهم در دکوراسیون:
– سقف است که باید دید بلند است یا کوتاه بعد تصمیم گرفته شود که سقف کاذب شود یا نه رنگ آمیزی
-دیوارها قرار است کاغذ دیواری شوند یا رنگ آمیزی
-چه نوع روشنایی برای کافه در نظر دارید کلاسیک یا مدرن
-چه تم رنگی ای را برای فضای کافه در نظر می گیرید
-چه نوع مبلمان یا صندلی و میزی انتخاب می کنید
-چه لوازم تزئینی ای قرار است از سقف و دیوار آویزان شود
و خیلی موارد دیگر که فقط به سلیقه شما بستگی دارد و در انجام دکوراسیون و جلب مشتری نقش اساسی دارد.
تضمین موفقیت در راه اندازی کافی شاپ:
برای موفقیت در کافه داری علاوه بر علم، مهارت و تجربه لازم باید طرز فکر مناسب هم داشت، خیلی از کسانی که اقدام به راه اندازی کافی شاپ میکنند، ابتدا با تصورات غلطی که درباره این حرفه دارند، به جای سود زیان میبینند و دلیلش هم انجام ندادن تحقیقات لازم در استارت کار و مشاوره با افراد غیر متخصص است. این را بدانید که یک شروع قدرتمند باعث موفقیتتان خواهد شد، به همین خاطر قبل از راه اندازی کافی شاپ تحقیقات مناسب و مشاوره با افراد متخصص این شغل را باید انجام دهید و باید از ابتدا تا انتهای کارتان کیفیت محصولتان مثل روز اول عالی بماند مانند خیلی از برندهای معروف مانند استار باکس.
سه روش برای راه اندازی کافی شاپ:
1- شیوه فرانشیز: در این سبک شما فعالیت خود در کافه را تحت لیسانس یک برند معروف آغاز میکنید و به عنوان نمایندگی کافی شاپ در همان شهر یا شهری دیگر شروع به فعالیت می کنید و در تمام مدت فعالیتتان طبق قرارداد بینتان باید عمل کنید و همه چیز باید تحت نظارت و میل برند باشد مثل دکور، چیدمان، رنگ سازمانی، لیوان ها و … در این شیوه نیز سرمایه شما باید با حق نمایندگی هم خوانی داشته باشد.
2-خرید یکجای یک کافی شاپ (واگذاری): گاهی اوقات صاحب یک کافه قصد فروش آن مکان با همه تجهیزات و حفظ کاربری را دارد که با سرمایه کافی می توانید آنجا را بخرید و به شیوه خودتان اداره کنید، حتی کارمندانش را نیز طبق قرارداری جدید به استخدام خودتان در آورید و چه بهتر که کافه ای خوش نام سود آور باشد. برای خرید آن هم به موقعیت مکانی و پاخور بودنش توجه کنید تا ضرر نکنید و بی مشتری نمانید.
3-راه اندازی کافی شاپ از صفر: شاید سخت ترین اما شیرین ترین روش باشد که با آموزش دیدن راه اندازی کافی شاپ در آموزشگاه های معتبر و نزد کافی شاپ های معروف، می توانید کافه دلخواهتان را داشته باشید. اما باید براورد هزینه مکان کافه، تجهیزات لازم، میزان هزینه تا رسیدن به سود، بررسی سود و زیان و … را انجام دهید و احساسی عمل نکنید، اگر سرمایه لازم را داشتید این کار را انجان دهید و به راه اندازی کافی شاپ فکر کنید در غیر اینصورت به زندگی شخصی خود خدشه وارد نکنید و با وام های کلان زیر بار قرض نروید.
تجهیزات لازم برای راه اندازی کافی شاپ:
هر بیزینسی نیاز به تجهیزات و لوازم کار دارد، کافه نیز همینطور است؛ اساسی ترین تجهیزات لازم برای راه اندازی کافی شاپ عبارتاند از:
1-قهوه ساز قطره ای اتوماتیک: قهوه دارک بخش خوبی از فروش کافه را به خود اختصاص میدهد، قهوهساز شما باید به اندازه کافی بادوام و سریع باشد تا بتواند مقدار زیاد تقاضای قهوه را در ساعات شلوغی و کل روز تولید کند.
2-دستگاه اسپرسو ساز صنعتی: قهوه اسپرسو، پایه بسیاری از نوشیدنیهای یک کافی شاپ است، پس به یک دستگاه اسپرسوساز حرفه ای نیاز دارید.
3-آسیاب قهوه صنعتی: اکثر کافی شاپها از دانههای آسیاب نشده برای تهیه تازهترین قهوه که بر روی طعم و عطر آن تاثیر دارد استفاده میکنند.
4-مخلوط کن های صنعتی: معمولا مشتری کافهها بیشتر نوشیدنیهای ترکیبی سفارش میدهند، به همین خاطر حداقل یک مخلوط کن با تیغه های فولادی قوی نیاز دارید.
5-ساندویچ ساز: برای درست کردن غذاهای سریع مثل اسنک و وافل به یک ساندویچ ساز حداقل 4 پنجره ای نیاز دارید.
6-لوازم کافه بار: شامل پارچهای بخار، قاشقهای میلهای، شات های اسپرسو، ترازو، کتری برقی، همزن، فرنچ پرس های اسپرسو و … این لوازم کوچک مورد نیاز برای تهیه نوشیدنی ها هستند.
7-سطوح آماده سازی قهوه و غذا: باریستا و آشپز برای کار کردن نیاز به فضای پیشخوان از جنس فولاد ضد زنگ، بتن ریختهشده، چوب و گرانیت که همگی بادوام هستند و به راحتی ضدعفونی میشوند دارند.
8-تجهیزات آماده سازی: وسایل کوچک مانند ظروف، کاسه مخلوط کن و …
9-مایکروویو و تستر: اگر غذای گرم هم در منوی کافی شاپتان دارید، بایذ غذا را سریع آماده نمایید، همچنین اکثر کافهها ساندویچ، صبحانه یا شیرینی سرو میکنند، این یعنی یک توستر هم نیاز دارید.
10-یخ ساز: برای تهیه نوشیدنیهای سرد ضروری است، یخسازهای صنعتی در انواع مدل های حبه ای، پوره ای، قالبی و پولکی موجودند.
11-چاقوها: یک سرآشپز خوب نیاز به چاقو و سطح سنگی خوب برای تیز کردن دارد تا وقتش به هدر نرود.
12-تخته های برش: تختههای برش با کیفیت، در سرعت آمادهسازی تاثیر دارند.
13-کاسه های همزن: کاسههای مخلوط کن از جنس پلاستیک، ضد زنگ، سرامیک یا شیشه می باشند.
14-غذاساز و میکسرها: برای ساخت انواع سس یکدست بصورت سریع، برای غذاها نیاز ضروری است.
15-تهویه: با توجه به فضای آشپزخانه سیستم تهویه شما باید قدرت کافی برای خروج دود و هوای گرم را داشته باشد.
16-تجهیزات ایمنی: همه کافی شاپها مطابق با استانداردهای ایمنی غذا باید تجهیزات خاصی داشته باشند، مانند:
-دستکش
-پیشبند
-جعبه کمکهای اولیه
-برچسبهای تاریخ
-سطل
-پارچهها
-مواد شوینده غذایی
-برگههای اطلاعات ایمنی مواد شیمیایی
17-سینک ظرفشویی: برای شستن و ضدعفونی کردن کارد و چنگال، ظروف سرویس و تجهیزات آشپزخانه و برای آبکشی تا براحتی لیوانها، پارچ و شات را تمیز کنید.
18-نرم افزار حسابداری کافی شاپ: برای پیگیری موجودی کافه، محاسبه و تجزیه و تحلیل و سود کافه، مدیریت کارمندان و پرداختها را در هر کجا انجام دهید؛ سیستم حسابداری باید سفارشات آنلاین، تلفنی و حضوری را ساده کند تا هیچ فروشی از دست نرود.
19-یخچال و فریزر: برای تازه نگه داشتن مواد غذایی و محصولات لبنی به یخچال و فریزر نیاز دارید. ویترینهای یخچالدار و یخچالهای پیشخوان بخش بزرگی از طراحی کافیشاپ شما هستند، بنابراین باید ظاهری شیک داشته باشند؛ کافه ها معمولا در دو مکان به فریزر نیاز دارند، یکی پشت پیشخوان و دیگری جایی که موجودی انبار است.
20-قفسه بندی: قفسهبندی برای نگهداری مواد اولیه خشک و ظروف ضروری هستند.
21-سیستم ایمنی: برای جلوگیری از جرم و حفظ امنیت کارکنان و مشتریان نیاز است تجهیزات امنیتی داشته باشید، مانند دوربینها و دزدگیر هم در کافه و هم در جلوی درهای ورودی.
22-سیستم نمایش آشپزخانه: به باریستاهای شما اجازه میدهند تا بدانند مشتریان چه چیزی را در لحظه سفارش میدهند. بعد از آن سفارشات را به صندوق داران ارسال میکنند.
23-کالاهای مصرفی: هر کافیشاپ نیاز به مقدار زیادی از کالاهای مصرفی کاغذی و پلاستیکی دارد مانند:
-فنجان و درب قهوه آماده
-لیوان و درب پلاستیکی
-نی
-دستمال توالت
-دستمال سفره
-صفحات کاغذی
-کارد و چنگال پلاستیکی
-کیسههای کاغذی و …
24-ظروف: چیزی که انواع قهوه را در آن سرو میکنید باید هم زیبا باشد و هم کاربردی و هم برای انواع قهوه در سایزهای مختلف موجود باشد، اینکه چینی انتخابشان کنید یا شیشه ای به سلیقه و کمی به دکور ارتباط دارد؛ سایر مواردی که کافه شما نیاز خواهد داشت شامل:
-بشقابها
-لیوان
-کارد و چنگال
-ظروف آمادهسازی غذا و نوشیدنی
25-تجهیزات نظافتی:
-وسایل دستشویی
-سطل
-دستمال های تمیز کننده و اسپری های پاک کننده
-ماشین ظرفشویی
-سطل زباله و کیسه
26-میز و صندلی: میز و صندلی مهمترین نوع مبلمانی است که در کافیشاپ به آن نیاز دارید زیرا میخواهید مشتریانتان مدتی بنشینند و هر چه بیشتر بمانند، بیشتر سفارش می دهند، بنابراین باید در انتخاب صندلی، مبلمان و میز، متناسب با فضا و راحتی مشتری، دقت فراوان و هوشمندانه داشته باشید، مثلا برای سرو غذا، صندلی های عمودی را انتخاب کنید تا مشتری راحت تر غذا بخورد و یا مبل و صندلیهایی که دور میز قهوهخوری چیده شده، برای مشتریانی که میخواهند در حین نوشیدن قهوه کتاب بخوانند یا چت کنند، ایدهآل هستند.
میز و صندلی اگرچه از نظر فنی به عنوان تجهیزات دیده نمیشود و بیشتر به دکور مربوطند اما انتخاب مبلمان مناسب برای کافه یکی دیگر از انتخابهای مهم می باشد و هنگام انتخاب مبلمان و انجام دکوراسیون، باید روی راحتی مشتری و زیبایی بصری تمرکز کنید. برخی از اقلام مورد نیاز این موضوع عبارتاند از:
-جلوی پیشخوان
-منوها
-نورپردازی
-آثار هنری و دکور
-تجهیزات صدا و موسیقی
-رنگ دیوارها و کف کافه
-پرده یا کرکره ها و …
نکته: با توجه به اینکه در داخل و یا خارج از کافه یا هر دو سرو انجام می دهید، میتوانید یکی از میز و صندلیهای فلزی، پلاستیکی یا چوبی را انتخاب نمایید که این انتخاب باز هم با دکور کلی و رنگ و نور کافه ارتباط مستقیم دارد.
27-دستگاه تصفیه آب: کیفیت آب مستقیما بر کیفیت قهوه و سایر نوشیدنیها تأثیر میگذارد، بنابراین از خرید یک دستگاه تصفیه آب پشیمان نخواهید شد.
مدارک لازم برای اخذ جواز راه اندازی کافی شاپ:
1-تابعیت جمهوری اسلامی ایران
2-ارائه سند مالکیت و یا اجاره نامه رسمی یا عادی
3-ارائه سوابق و مدارک کاربری تجاری یا اداری محل کسب
4-کسب رضایت از مالک جهت تغییر شغل در صورت لزوم
5-اصل شناسنامه، همراه با کپی از تمام صفحات
6-اصل و کپی کارت ملی
7-ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت دائم و یا ارائه گواهی معافیت تحصیلی از دانشگاه مربوطه و تکمیل فرم تعهدنامه
8-ارائه مدرک تحصیلی
9-12قطعه عکس پرسنلی ۴*۳
10-حداقل مساحت لازم جهت راه اندازی کافی شاپ ۲۰ متر است
11-رعایت حدود صنفی ۳۰۰ متری
12-داشتن کد پستی ۱۰ رقمی واحد صنفی
13-در صورت داشتن شریک نیاز به ارائه کپی تمام صفحات شناسنامه و رضایت محضری شریک است
14-در صورت داشتن پروانه کسب قبلی ارائه کپی از آن الزامی است
15-در صورت موروثی ملک، ارائه رضایت محضری سایر وراث، همراه با اصل و کپی شناسنامه آن ها و همچنین ارائه اصل و کپی گواهی حصر وراثت الزامی است
16-در صورتی که متقاضی راه اندازی کافی شاپ خانم باشد معرفی یک مرد به عنوان مباشر الزامی است
17-محل کافی شاپ باید سند مالکیت یا اجارهنامه عادی و محضری داشته باشد تا پروانهی کسب آن صادر شود. همچنین راه اندازی کافه نزدیک آرایشگاه زنانه و دبیرستان دخترانه ممنوع است
18-طبق قانونی که سال 1393 اعلام شد اشتغال بانوان در کافی شاپها ممنوع بود که همکنون لغو شده است
هزینه راه اندازی کافی شاپ چقدر است؟
در دنیای مدرن به دلیل استقبال زیاد مردم از هر قشری، از کافیشاپها، راه اندازی کافه ها نیز رواج بسیار پیدا کرده است. به همین خاطر افراد زیادی تمایل به راه اندازی کافی شاپ دارند اما باید قبل از ورود به این حوزه کاری در ابتدا تحقیقات ضروری را انجام داد و هزینههای لازم را حساب کرد. هزینه صفر تا صد راه اندازی کافی شاپ به دو دسته هزینههای ضروری و هزینههای غیر ضروری تقسیم میشوند: هزینههای ضروری شامل خرید دستگاهها و تجهیزات لازم (که در بالا ذکر شد) برای شروع کار می باشد که در واقع این هزینه صرف مواردی میشود که برای استارت نیاز است، هزینههای غیر ضروری هم بعد از شروع کار جهت توسعه کافیشاپ صرف میشوند.
چه مجوزهایی برای راه اندازی کافی شاپ ضروری است؟
برای راه اندازی کافی شاپ نیاز به دریافت مجوزهای لازم از سازمان های مربوطه دارید که شامل:
پروانه کسب: پروانه کسب برای راه اندازی اکثر کسب و کارها صادر میشود و برای دریافت آن میبایست به اتحادیه صنفی کسب و کار مورد نظر مراجعه کرد؛ این مجوز بعد از مراجعه شخص متقاضی به اداره بهداشت و تشکیل پرونده صادر میشود.
کارت بهداشت: کارت بهداشت از مجوزهایی می باشد که برای راه اندازی کسب و کارهای مرتبط با سلامت جامعه ضروری است؛ داشتن کارت بهداشت و نصب آن در کافه (معمولا روی دیوار پشت پیشخوان، جایی که در دید مشتری باشد) باید برای همه افرادی که در کافه کار می کنند اجباریست.
گواهینامه آموزش بهداشت اصناف: از مجوزهای مهم برای راه اندازی کافیشاپ، گواهینامه آموزش بهداشت اصناف از مراکز تحت نظارت وزارت بهداشت می باشد و داشتن این گواهینامه برای همه افراد استخدامی در کافه الزامی است.
مزایای راه اندازی کافی شاپ:
1-سرو انواع غذاها و نوشیدنیهای سرد و گرم
2-درآمد بالا و سوددهی مناسب به صورت دورهای
3-یکی از کسب و کارهای نوپا که طرفداران زیادی بین جوانان دارد
4-هزینه سرویس دهی در این شغل به صورت نقد می باشد و نسیه در کار نیست
5-برای نداشتن مشکلات مربوط به دریافت مجوز، میتوان کافه سیار راه اندازی کرد و …
مشکلات راه اندازی کافی شاپ:
1-نیاز به دریافت مجوزهای بهداشتی و مدرک تخصصی
2-نیاز به تجهیزات و دستگاههای خاص
3-تأمین نیرو کار تخصصی
4-نیاز به سرمایه اولیه نسبتاً بالا
5-نیاز به مکان مناسب جهت راه اندازی کافی شاپ
منوی کافی شاپ و طراحی آن:
برای رسیدن به سود خوب در کافه، باید منوی منحصر بفرد و خاصی داشته باشید که نظر مشتری را به خود جلب کند و آن را به مشتری دائمی برای شما تبدیل نماید، ضمن اینکه با یک منوی بی نظیر و متنوع باعث می شوید مشتریان خودشان از طریق تبلیغات دهان به دهان کافی شاپ شما را معروف کنند تا جای سوزن انداختن نباشد. برای رسیدن به یک منوی فوق العاده می توانید از منوی کافه های معروف دیدن کنی و حتی از بین منو تیست هم داشته باشید، همچنین باید علمتان در زمینه کافه و کافه داری و آیتم های منوی کافه تان کامل باشد و برای بروز بودن از منوهای کشورهای دیگر هم حتما دیدن کنید تا بتوانید هر روز آیتم جدیدی به منوی خود اضافه کرده و مشتری های وفادارتان را سوپرایز کنید. البته اینکه هر کشوری و هر شهری چه سلیقه ای در انتخاب طعم و مزه مثلا قهوه دارد نیز مهم و قابل فکر کردن است؛ خاطرتان باشد فقط منوی خوب کافی نیست باید از مواد اولیه عالی و با کیفیت و درجه 1 استفاده نمایید.
آیتم های یک منوی خوب کافی شاپ معمولا شامل موارد زیر است:
نوشیدنی هایی بر پایه اسپرسو مثل: اسپرسو لایت، مدیوم و دارک، آمریکانو، لاته، کاپوچینو، موکا، ماکیاتو و …
آیس کافی ها مانند: آیس اسپرسو، کلد برو، آیس لاته، آفاگاتو، هایپ اسپرسو و …
قهوه های دمی مانند: ترک، فرانسه، کلد برو و …
نوشیدنی های گرم و غلیظ مثل: هات چاکلت، وایت چاکلت، چای ماسالا و …
دم نوش ها شامل گل گاو زبان، بهار نارنج، به لیمو، ترکیبی و …
انواع کیک و شیرینی های روز مثل کیک هویچ، شکلاتی، شیرینی گردویی و …
و همچنین می تواند شامل غذاهای سبک مثل وافل، اسنک یا وعده صبحانه های انگلیسی یا فرانسوی و ایرانی باشد که بودن هر کدام ازین آیتم ها به شخص صاحب کافه مربوط است که می خواهد در کافه اش فقط نوشیدنی سرو کند یا غذا هم شامل منو باشد.
قیمت گذاری منو و اهمیت آن در جذب مشتری:
قیمت یکی از آیتم های بسیار مهم برای درک مشتریان نسبت به خدمات کافی شاپ هاست و تعیین کننده موقعیت کافی شاپ شما از نظر بازاریابی و جایگاه در بازار است، بنابر این:
-قیمت مناسب عاملی برای جذب مشتری است
-قیمت مناسب یک آیتم مهم برای سود خالص کافی شاپ می باشد
-قیمت مناسب تاثیر مستقیم بر تصمیمات استراتژیک صاحبان کافی شاپ دارد
مشتری بعد از ورود به کافی شاپ ابتدا دکور را می بیند و سپس به قیمت های منو توجه می کند، متخصصین دلیل شکست کافی شاپ ها را قیمت گزاری نامناسب می دانند، در نتیجه شما که در فکر راه اندازی کافی شاپ هستید باید از یک مشاور متخصص کمک بگیرید.
تبلیغات بعد از راه اندازی کافی شاپ:
در تبلیغات این که شما چقدر و چطور پول خرج میکنید مهم است، یکی از عناصر مهم در تبلیغات خلاقیت است، شما باید برای تبلیغات تصمیمات خاص و منحصر بفرد مخصوص کافه خودتان را بگیرید مثل مشخص کردن اهداف، پول، پیام، رسانه و در نهایت ارزیابی؛ پس ابتدا برای تبلیغات بودجه بندی کنید چون اگر مبلغ کمی را در نظر بگیرید حتما بخشی از مشتریان خودتان را از دست می دهید و تبلیغ بیش از حد هم می تواند بیهوده باشد. برای انجام تبلیغات می توانید به کسانی که علم این کار را در فضای مجازی و حقیقی دارند مراجعه نمایید تا هزینه اضافی و بیخود انجام ندهید و با یک مشاوره عالی بهترین و سودده ترین تبلیغ را داشته باشید.
کارهای مهمی که انجام آنها برای راه اندازی کافی شاپ ضروری است:
- از ابتدا و قبل از راه اندازی کافی شاپ بیزینس پلان داشته باشید و آن را در طی راه اندازی می توانید تکمیل هم کنید و حتما از یک مشاور یا کوچ کمک بگیرید.
- مطمئن باشید که دوست دارید کافه داشته باشید و کافه داری کنید.
- امور مالی خود را با توجه به هزینه ها تنظیم کنید و اصلا ریسک نکنید تا از نظر مالی به خودتان ضربه نزنید.
- هزینه راه اندازی کافه را براورد کنید، اگر سرمایه انجامش را داشتید استارت بزنید، حتی می توانید در این راه یک شریک هم داشته باشید.
- تا می توانید درباه قهوه بخوانید و بدانید و بیشتر یاد بگیرید و علمتان را بروز کنید؛ درست است، قرار نیست باریستایی کنید اما باید کار یک باریستا را از بر باشید تا بتوانید ایرادهای احتمالی را ببینید.
- رسترهای قهوه را بشناسید چون انجامش توسط خودتان وقت گیر است.
- ایده توسعه کانسپت تجاری کافه خود را در بیزینس پلانتان زودتر از همه شروع کنید، ببینید چه نوع کافه ای با چه منویی می خواهید، توسعه کانسپت هنگامی رخ می دهد که رویاهایتان به واقعیت بدل شود. بله، راه اندازی کافی شاپ با رویا پردازی درباره آن شروع می شود.
- رقیبانتان را بشناسید و بررسی کنید، به کافه های اطراف سر بزنید و منوهایشان را بررسی و قهوه شان را تیست کنید، رقیب کاری شما حتما کافه نیست می تواند یک دکه کوچک روزنامه فروشی باشد با یک دستگاه اسپرسوساز خانگی!
- بودجه کافی شاپ را قطعی کنید که شامل تجهیزات، فضا، هزینه لوازم سفارشی و هزینه های متغیر می شود.
- بودجه شخصی خود را از حساب کافی شاپ جدا کنید تا بتوانید هر ماه در زمانی معین میزان سود و یا زیان را بدرستی بررسی نمایید.
- با فروشندگان و توزیع کنندگان عمده کانکت شوید تا راحت خرید کنید و دچار کمبود مواد اولیه نشوید.
- سامانه فروشتان را مشخص کنید قرار است پوز باشد یا نقد یا …
- حساب بانکی اختصاصی برای کافه باز کنید تا به مشکلات حسابداری نخورید و از نظر محاسبه مالیاتی راحت تر باشید.
- برند نقطه شروع اعتماد مشتری است پس به انتخاب نام، رنگ، لوگو، شعار کافه اهمیت زیادی بدهید و انجام آن را به کاردانش بسپارید.
- در اولین فرصت سایت کافی شاپ را راه اندازی کنید، تمام اعتبار یک بیزینس به سایت و ارتباط آن با دنیای مجازی می باشد. در سایت می توانید با مشتری ها تعامل داشته باشید، تبلیغ کنید، همچنین آفرها و خبرهای ویژه کافه را به عرضشان برسانید، حتما از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید و مطمئن باشید ایجاد سایت یک هزینه فایده برای شما می باشد.
- حتما از باریستاهای متخصص استخدام کنید تا از کیفیت آیتم های منو مطمئن باشید.
- کافی شاپتان را به داشتن یک آیتم اختصاصی منحصر بفرد کنید تا به معروفیت شما کمک کند و بر سر زبان ها بیفتید. متفاوت باشید!
- حتما تایم لاین راه اندازی کافی شاپ را مشخص کنید، تعیین هدف، وقتی که می گذارید، بنچ مارک، کارهایی که باید انجام شود و … در استراتژی شما در امر کافه داری اهمیت بالایی دارند.
- حتما سیستم حسابداری برای مشخص شدن ورودی و خروجی داشته باشید و اگر لازم شد یک حسابدار استخدام کنید.
- برای کافی شاپ خود حتما بیمه سرقت و آتش سوزی و حوادث بگیرید، همچنین کارکنان کافه را بیمه نمایید تا در امنیت کامل کار کنند.
- در فضای مجازی مثل اینستاگرام، واتس آپ و تلگرام فعال باشید تا بیشتر دیده شوید و مشتری ها شما را بیشتر بشناسند، ضمن اینکه به تبلیغاتتان 100% کمک می کند.
صفر تا صد راه اندازی کافی شاپ با کافی پارس:
در هر صورت باید بدانید ایده راه اندازی یک کافی شاپ خیلی خوب بنظر می آید و حتما سوددهی خواهد داشت ولی موارد بسیاری در آن هست که باید انجام شود، کافی پارس بعنوان یک مشاور در راه اندازی کافی شاپ در تمامی مراحل از صفر تا صد می تواند به شما کمک کند، از نوشتن بیزینس پلان با نظر و سلیقه شما تا تهیه تجهیزات برای راه اندازی یک کافه، طراحی دکور و امر مهم تبلیغات و دیجیتال مارکتینگ.
امیدواریم این مقاله بتواند به شما برای گرفتن تصمیم به راه اندازی کافی شاپ کمک کند.